Svenska landslag i innebandy

När man pratar om svenska landslag i innebandy pratar man ofta om det svenska herrlandslaget som representerar Sverige i internationella matcher och turneringar. Herrlandslaget har varit med sedan starten av innebandy-VM år 1996 och deltog dessutom i den första internationella herrlandskampen i innebandy 1985 då de vann över Finland.

Det svenska herrlandslaget i innebandy har haft stora framgångar och vunnit VM hela åtta gånger, vilket är flest av alla nationer. De har dessutom tre silvermedaljer. Flest finaler har de spelat mot Finland, som också är en stark innebandynation. Totalt har de förlorat tre finaler mot Finland som ligger på en andraplats i medaljligan.

Svenska damlandslaget

Det svenska damlandslaget i innebandy har precis som herrarna lyckats väldigt bra genom åren och har även de åtta VM-guld att stoltsera med. De har deltagit i damernas världsmästerskap i innebandy sedan det började år 1997 och har numera alltså åtta guld och dessutom ett silver och två bronsmedaljer.

Även i damernas internationella liga är det finländarna som är den största motståndaren och det är därmed ofta Finland som stått i final mot det svenska damlandslaget. Sverige har dock oftast vunnit och de senaste två värdsmästerskapen har varit tuffa då man spelat oavgjort och sedan vunnit på straffar. Sverige har varit VM-vinnare sedan 2007.

Ungdomslandslagen

Att Sverige dessutom har ungdomslandslag i innebandy samt att även dessa är väldigt framgångsrika kommer säkert inte som en chock med tanke på hur bra de svenska herr- och damlandslagen är. Sverige har ett U19-landslag både för herrar och för damer och båda dessa lag deltar i de officiella VM-tävlingarna.

Precis som för herr- och damlandslaget arrangeras VM för U19-landslagen vartannat år för herrar och vartannat för damer. Damlandslaget har flera guldmedaljer i sin ägo och har stått som vinnare vid de senaste världsmästerskapen som hölls 2014, 2016 och 2018. U19-herrarna tog silver 2017 och det senaste guldet vann de år 2013.